top of page

Moussaka

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 3 tomaten
  • 4 aardappels ter grote van een kippenei
  • 1 puntpaprika
  • 350 gram mager rundergehakt
  • 500 ml halfvolle melk
  • 150 gram geraspte kaas
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram tarwebloem
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje oregano
  • 1 takje tijm
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 el olijfolie

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht op 180 graden).
  2. Was de groente, schil de aardappels en snij deze in schijfjes. Snij de aubergines in plakken, snipper de ui en verwijder de zaadlijnen uit de puntpaprika en rode peper waarna je deze in kleine stukjes snijd. Rits de takjes kruiden.
  3. Kook de aardappelschijfjes ca 10 minuten.
  4. Smeer de aubergines in met olijfolie en leg deze op het ovenrooster. Rooster deze 10minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan, rul hierin het gehakt met de uien, knoflook en rode peper. Voeg als laatste de puntpaprika toe en bak deze nog 2 minuten mee.
  6. Voeg hierna de tomaten, oregano en tijm blaadjes en tomatenpuree toe aan het gehaktmengel. Roer dit alles door elkaar en laat dit op laag vuur nog 5minuten sudderen.
  7. Vet in de tussentijd de ovenschaal in.
  8. Haal de aubergines uit de oven en giet de aardappelschijfjes af.
  9. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de geroosterde aubergine plakjes, leg hierboven op een laag aardappelschijfjes (gebruik de helft van je aardappels), gevolgd door het gehakt/tomatenmengsel, waarna je weer een laagje aardappelschijfjes neerlegt, afgedekt met aubergine schijfjes.

Aan de slag voor de Bechamelsaus:

  1. Smelt de roomboter in een steelpannetje en voeg hier al roerend de melk, de tarwebloem en de helft van de geraspte kaas aan toe. Blijf roeren, op een middel hoog vuur, tot een gladde saus ontstaat.
  2. Neem de saus van het vuur en giet deze over de ovenschaal.
  3. Dek de moussaka in de ovenschaal af met de rest van de geraspte kaas.
  4. Zet de schaal nog 20 minuten in de oven. 

Tip: Serveer een frisse salade van ijsbergsla, tomaten, ui, zwarte olijven en feta los naast de moussaka.

Eet smakelijk!

bottom of page