DeborahLagerwerf
(Kinder) dieetadvisering & Coaching 

Klik hier om de ondertitel te bewerken


Varkenshaas met aarbei-balsamicosaus

Ingrediënten: 

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 2 takje verse rozemarijn
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 sjalotje
  • 2 varkenshaasjes
  • 45 gram aardbeien jam 
  • 1 el zwarte balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie 
  • 2 el roomboter 

Aan de slag: 

  1. Haal de varkenshaas uit de koelkast en laat deze alvast op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de aardappelen goed schoon en snij deze (met schil) in partjes. Verdeel de aardappelen op een, met bakpapier bekleden, bakplaat. Meng de aardappeltjes op de plaat met 1 eetlepel olijfolie, 1 takje rozemarijn blaadjes en peper en zout. Bak de aardappeltjes 30 tot 35 minuten in de oven. 

  3. Ondertussen verwijder je de steelaanzet van de sperziebonen en snipper je het sjalotje. 
  4. Vul een pan met een laagje water en voeg de sperziebonen hier aan toe. Breng ze afgedekt aan de kook en laat ze 6 minuten zachtjes koken. Klaar? Giet af en laat ze zonder deksel rustig uitstomen. 
  5. Wrijf de varkenshaas in met peper en zout. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en val de varkenshaasjes op middelhoog vuur rondom bruin. Dit duurt ongeveer 10-13 minuten. 
  6. Haal de varkenshaasjes uit de pan en laat deze rusten onder aluminiumfolie tot je ze gaat serveren.
    LET OP! Laat het bakvocht in de pan, dit heb je later nog nodig. 
  7. Verhit in de pan, met bakvocht van de varkenshaasjes, het halve sjalotje en de overige rozemarijn. Fruit dit 3-5 minuten. Voeg de aardbeienjam, de zwarte balsamicoazijn en 4 eetlepels water toe. Roer goed door en laat het zachtjes 2 minuten inkoken. Zet het vuur uit. Vlak voor het serveren roer je de roomboter door dit mengsel. Breng eventueel op smaak met peper en zout. 
  8. Verhit olijfolie in een andere koekenpan en fruit om middelhoog vuur de andere helft van het sjalotje. Voeg de sperziebonen toe en roerbak alles 2 minuten op hoog vuur. 
  9. We gaan serveren! Snijd de varkenshaas in dunne plakken, verdeel de aardappeltjes, sperziebonen en varkenshaas over de borden. Schenk de aardbeiensaus over de varkenshaas. 

Eet smakelijk!